Reflexió post-temporal Gloria
Aprofitant el debat que genera el post temporal Gloria, volem compartir una reflexió d’ànim pedagògic i constructiu entorn a les rieres i rius de casa nostra.
Per començar, volem donar el nostre suport i escalf a les persones i famílies afectades pel temporal. Sobretot aquelles que han perdut un familiar, el nostre més sentit condol.
Sabem que episodis com aquest poden ser una constant habitual a casa nostra, degut a múltiples factors, i per això creiem important fer-ne pedagogia. Compartim aquesta opinió de Narcis Prat
LIFE Alnus es basa en la recuperació d’espais de ribera. Inicialment, és evident que hi ha un component ecològic en aquest projecte, però no podem defugir la realitat de que els espais fluvials són, també, espais molt humanitzats o amb un alt ús públic. Per tant, la recuperació d’aquests boscos de ribera atén a diversos objectius.
El primer és recuperar la dinàmica fluvial, els hàbitats, la fauna i flora… Conèixer millor com “funcionen” els nostre rius ens ajudarà a entendre i respectar els seus moviments.
La gent del territori a prop de riu, saben que el “riu et dóna i et prèn” i aquesta perspectiva és la que hauríem d’assumir per fer un canvi. Un canvi en la ordenació del territori, infraestructures, habitatges, indústries… que situïn aquests espais fora de l’àmbit dels rius.
No podem caure en l’error de creure que com més nets (entès com a eliminació de vegetació) els rius menys “problemes” ens donaran. Perquè és fals. Sabem del cert que la vegetació és del tot indispensable per múltiples factors (vegeu imatge 2).
Així doncs, hem de seguir fent pedagogia per explicar la importància de la vegetació, però també dels espais on hi ha d’haver aquesta vegetació, els boscos al·luvials de plana, espais importantíssims que mantenen estreta relació amb els cicles d’inundació. Tot i que la major part d’aquestes planes han patit fortes ocupacions per diversos usos humans (industrials, agraris, urbanístics…). Malgrat això, la fita ha de reorientar-se cap a la millora i recuperació de la totalitat del domini i de la plena funcionalitat del sistema fluvial (vegeu imatge 3).
És el moment, enmig del debat de les riuades i rierades, de repensar i reorientar prudentment els usos i aprofitaments diversos de les zones fluvials, per conservació, però també per prevenció. Assumim el repte i treballem-hi.
Les lleres i rius, com les costes, són espais especialment vulnerables, per això les seves comunitats són hàbitats d’interès especial, fixats per la legislació europea. I que gràcies a això ens permet tirar endavant projectes Life, com el LIFE Alnus.
Entomem el repte, recuperem els boscos de ribera, les dinàmiques fluvials i fem-ne un ús racional, sense ignorar la seva àrea potencial d’inundació. I recordem sempre el que ens ensenya la cultura popular “A la vora del riu, no hi facis niu”.
Us deixem aquí altres links d’interès relacionats:
Planta Baixa TV3: Després del Gloria, ens adaptem?